Skip to main content

Jakie jest nasze „must have” na jesień?

Wraz z nadejściem jesieni jemy coraz mniej warzyw i owoców, częściej sięgamy po produkty przetworzone, mięsne, często te same potrawy. Nie dbamy o różnorodność na talerzu. Zaburzona zostaje równowaga mikrobioty flory jelitowej. Najważniejsze w naszej diecie co możemy dać jelitom, to różnorodność spożywanych pokarmów. Częściej mogą się pojawić problemy żołądkowe, nie bez przyczyny waga wzrasta właśnie w okresie jesienno-zimowym.

Jak sobie z tym poradzić?

Jak ułatwić życie naszym jelitom, kilogramom, zyskać zdrowie i dobry nastrój?

Jesienią i zima częściej potrzebujemy ciepłych posiłków sięgając po szybkie, ale wysokoprzetworzone produkty, mięso. Nasz talerz już nie przypomina kolorowego letniego talerza pełnego warzyw czy owoców. Dla flory jelitowej jesienna zmiana jest niekorzystna. Jeśli jeszcze dodatkowo pojawi się infekcja bakteryjna czy wirusowa, lekarz zaleci terapie antybiotykowa, nasza flora bakteryjna zaczyna mieć poważne problemy. W dużej mierze to jelita odpowiadają za nasza odporność i kiedy osłabiamy je, nasza niekorzystna dieta, kuracja antybiotykami, zmniejszeniem aktywności fizycznej cały nasz organizm ma kłopoty.

Jak sobie zatem z tym poradzić? Co zmienić, co zostawić, co wprowadzić nowego?

Zapobieganie najlepiej zacząć od lekkostrawnej diety, ponieważ owoce i warzywa można kupić nie jak dawniej jedynie latem. Jedzmy częściej, a mniejsze porcje, różnorodne posiłki, regularnie.

Must have Twojego dnia:

  • Woda 2litry dziennie, można zastąpić herbatkami – zielona herbata pita 3 filiżanki dziennie zapewnia działanie prebiotyczne, można także dla zdrowej wątroby wypić herbatkę z mięta czy rumiankiem
  • Ruch, choćby spacer, jeśli nie masz czasu na większe czy dłuższe aktywności
  • Dieta

Codzienna garść orzechów zwiększa różnorodność mikrobiomu, np. pistacji, które promują wzrost mikrobów odpowiedzialnych za syntezę kwasu masłowego. Świeże zioła w diecie to fundament przeciwzapalnego żywienia (rozmaryn, tymianek, mięta). Owoce jagodowe (maliny, jeżyny, borówki) z duża zawartością polifenoli, jesienią w postaci mrożonek stosować możemy do koktajli, nasza mikrobiota jelitowa je uwielbia. Makaron z soczewicy czy ciecierzycy jest bogaty w błonnik oraz zwiększy w diecie spożywanie białka roślinnego, co w pracy z uprzemysłowionym mikrobiomem jest bardzo cenne.

Często słyszane stwierdzenie, że kiszonkami czy kefirami jesteśmy w stanie zastąpić zażywanie probiotyków nie jest zgodne z aktualna wiedza.

Co więc zrobić, aby problemy z odpornością i problemy gastryczne nie pojawiły się tej jesieni?

Połączmy siłę witaminy D3 z probiotykiem – absolutnym „Mercedesem” wśród naszych suplementów!

W jesienne ponure dni zapewnijmy sobie słońce od wewnątrz, zapewnijmy lato z naszą Witaminą D3 2000 j.m. DePuwer Witamina D3 ☀️
Preparat probiotyczny z gwarantowanym i określonym rodzajem, gatunkiem i szczepem to Biflorin 60 zawierający Lactobacillus Rhamnosus GG (ATCC 53103), który zażywany w kuracji codziennej wzmacnia odporność i zapobiega infekcjom.

Jakie rozwiązanie na problemy gastryczne?

Nasza nowość – Cynaron Detox!

Jest to ekstrakt z karczocha, który jest źródłem cynaryny. Łagodzi uczucie pieczenia i pełności po posiłku, wspiera prace układu pokarmowego, wspomaga detoksykacje organizmu oraz metabolizm i utratę masy ciała. Mikrobiom jelitowy to kluczowy element układu immunologicznego. Zadbaj o niego tej jesieni.